Kevin Lange

Alles over sport, mode en voeding

Elektrische fietsen veroveren de Nederlandse fietspaden

2 min gelezen

 

Werden elektrische fietsen een decennium geleden vooral nog verkocht aan ouden van dagen, die blij waren dat ze ondanks hun verslechterende conditie toch nog fietsend konden blijven genieten van de buitenlucht; tegenwoordig zijn de kopers van alle leeftijden. Scholieren, die ver uit de buurt wonen van hun middelbare school, bijvoorbeeld. Zij hoeven nu niet meer bezweet aan te komen als ze door weer en wind in hun regenpak naar school moeten. Ook forenzen vinden het een fijne uitvinding. Ze rijden zo de files voorbij en hoeven eenrichtingswegen niet meer te mijden. Aangekomen op hun bestemming zijn ze ook nog eens veel minder geld en tijd kwijt aan parkeren.

Kwaliteitsverbetering

Toen de elektrische fiets nog in de kinderschoenen stond, las je regelmatig in de krant dat je nog maar beter even kon wachten met een aanschaffen van een e-bike. De accu’s gingen helemaal niet lang mee en het vervangen ervan kon aardig in de kosten lopen. Daar had je dan bijna weer een nieuwe elektrische fiets voor. Gelukkig zijn de fabrikanten erin geslaagd op dat gebied een grote verbeterslag te maken en kunnen ze e-bikes dankzij de groeiende markt goedkoper aanbieden.

E-bikes in verschillende uitvoeringen

Was er eerst nog maar weinig keuze in modellen; nu is dat wel anders. Je kunt tegenwoordig het lage-instap-model links laten staan en kiezen voor een stoere transportfiets. Ook zijn e-bikes al lang niet meer unisex: er zijn zowel vrouwen- als mannenmodellen te krijgen. Vind je het allemaal niet snel genoeg gaan, dan kun je een speed spedelec proberen. Nadeel is wel dat je dan niet meer onder de fietswet valt en een helm moet dragen. Tegenwoordig staat ook de plaats op de weg ter discussie.

 

Kopen via het internet of in de winkel?

Op internet kun je goed fietsen vergelijken en is de keuze enorm. In de winkel kun je een fiets aanraken en testen hoe deze rijdt. Sommige internetshops hebben ook ‘stenen’ winkels, zoals bijvoorbeeld Fast & Furious. Daarmee profiteer je van de voordelen van beide.