Kevin Lange

Alles over sport, mode en voeding

Hernia’s: meer info over klachten en behandelmethoden

2 min gelezen
hernia behandeling

Een hernia is een kwetsuur waarbij een van je tussenwervelschijven uitpuilt, waardoor dit uitpuilende gedeelte tegen zenuwen in of bij de rug aan drukken. Je raadt het al: dit is een blessure die je het liefst uit de weg gaat. Jammer genoeg bestaat er geen perfecte formule waarmee je een hernia per se voorkomt. Zaken als erfelijkheid en ouderdom spelen zeker een rol bij het ontstaan van hernia’s. Met een gezonde levensstijl en een voortdurend correcte lichaamshouding kun je de kans op een hernia misschien kleiner maken, maar dit helemaal uitsluiten is onmogelijk. Wat betreft hernia’s is er trouwens gelukkig ook iets positiefs te melden: op verschillende manieren is een hernia behandeling mogelijk. Hieronder lees je over de twee meest logische opties.

hernia behandeling

Therapeutische behandelingen

Bij de meeste mensen die gediagnosticeerd worden met een hernia wordt er eerst een behandelplan bedacht waarbij fysiotherapie centraal staat. Deze therapie afgewisseld met thuisoefeningen biedt voor een groot deel van de herniapatiënten soelaas. Zij ervaren dus structureel minder of geen pijn na het behandeltraject. Ontstekingsremmers en pijnstillers kunnen hierbij trouwens ook worden ingezet, iets dat vooral aan het begin van de behandelperiode nog weleens nodig is.

Opereren

Normaliter probeert men zeker een paar maanden met fysiotherapie de hernia te lijf te gaan. Mocht dit te weinig resultaat opleveren, dan kun je op opereren overgaan. Uiteraard is dit meer ingrijpend dan behandelingen van een fysiotherapeut; het voordeel van een operatie is dat het in principe altijd lukt. De uitstulping waar je klachten door worden veroorzaakt wordt dan namelijk als geheel verwijderd.