Kevin Lange

Alles over sport, mode en voeding

Sportschool vroeger en nu

2 min gelezen
2 fitness

Tegenwoordig sporten mensen omdat het leuk is, gezond willen blijven of om een bepaald doel te bereiken. Hedendaags is het makkelijk en kan iedereen een eigen sportschool beginnen. Maar waar komt het concept van de sportscholen vandaan?

2500 jaar geleden kregen de Grieken een briljant idee: een eigen sportschool beginnen. Natuurlijk zagen de sportscholen er niet hetzelfde uit als vandaag de dag, maar de Grieken bedachten dit idee om een specifiek doel. De sportscholen waren geen overdekt sportscholen zoals wij die hedendaags kennen. De Grieken sportten in een gymnasion in de buitenlucht. Hier beoefenden ze activiteiten zoals speerwerpen en worstelen.

Overdekte sportscholen

Nadat het Grieks-Romeinse rijk was ingestort, was het concept van de sportschool verwaterd. In 1811 werd het gymnasion hersteld. In een voorstad in Berlijn werd een eerste oefenveld geopend waarbij de activiteiten die de Grieken beoefenden, opnieuw werden beoefend. Dit keer werd dit gedaan in combinatie met apparatuur. De eerste commerciële sportschool werd geopend in 1840, waarbij de sportscholen overdekt werden en er gewichten werden geïntroduceerd aan de mensen. Sindsdien bleven de sportscholen zich beetje bij beetje ontwikkelen tot de sportscholen die we vandaag de dag kennen. 

Redenen om te sporten

Hedendaags weten wij dat sporten veel voordelen met zich meebrengt voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. De Grieken deden voornamelijk aan sport om sterker te worden en uiteindelijk om militaire vaardigheden te verbeteren. Kort gezegd: om te zorgen voor sterke soldaten. Daarnaast deden de Grieken aan sport om voor een mooi lichaam te zorgen, aangezien schoonheid een belangrijk aspect was voor de Grieken. Dit was namelijk een teken van goddelijkheid.  De tegenwoordig te sporten zijn wel enigszins veranderd. Wij hoeven bijvoorbeeld het land niet te verdedigen tijdens de oorlog, maar we sporten voornamelijk omdat het leuk is en om er goed uit te blijven zien.